TRAVELING

A   P E R S O N A L   P A G E
 

 
 
00:HOME   01:ABOUT ME   02:HI-FI   03:MUSIC   04:TRAVELING   05:PHOTOGRAPHY   06:CONTACT   07:LOGIN
 
 


HOME / TRAVELING / KUALA LUMPUR


'Oću u Kuala Lumpur! 2007

Otputujmo daleko, otputujmo u Kuala Lumpur

Za one koji neznaju Kuala Lumpur je glavni grad Malezije. A to je ono tam' gdje je bio Cunami. Ustvari nije ga bilo puno, ali je bio.
Najveći problem za otić' u Maleziju je cijena avio karte. Dok normalna karta košta 29.909,00 kn na način da dodjete u agenciju i velite: "dobar dan, dobar dan. Ja bi jednu povratnu do Kuala Lumpura ako može. A što ne bi moglo! 30 'iljada." Ito ekonomski razred!Puno jeftinije ćete proći ako tu kartu rezervirate koji tjedan/dan unaprijed. To zadovoljstvo onda košta 17.000,00 kn. Nije mala razlika u cijeni priznat' ćete. No i to je preskupo, pogotovu ako nemate sponzora koji će vam ju kupiti. Onda pribjegnite mojoj metodi: utipkajte u Google-u "Zagreb - Kuala Lumpur cheap flight".Otvorit' će se brdo linkova. Izaberete jedan od ponuđenih i provjerite da li ima mogućnost slanja karte za Croatiju. Meni upalilo od treći put. Neka australska agencija po imenu "Zuji" dostavlja DHL-om u HR, a cijena košta 2090 AUD. Ili u prijevodu 8900 kn! Pa tko je lud dat' 30k kn!!!! U tu cijenu je uračunata sama karta od 1500 AUD, razne takse i dostava DHL-om! Naime, potrebna su 2 radna dana dok oni tu kartu dispatchiraju, te još 2 dana da karta stigne od Sydneya do Zagreba. Najbolja stvar slanja i primanja pošte putem DHL-a je to što se može pratiti on-line preko WEB-a gdje se trenutno nalazi pošiljka.
Nakon početne nevjerice da će mi ikad karta stići, ugledah DHL omotnicu:Te je napokon karta u ruci:And journey can begin! (sad slijede fanfare: ta ta ta taaaaaaaam!)Let avionom ide od Zagreba preko Amsterdama za Kuala Lumpur. U Amsterdamu se presjeda direktno za Kuala Lumpur. Postoji i opcija preko Frankfurta pod uvjetom da niste odabrali četvrtak kao dan polaska. Let od Zagreba do Amsterdama traje 2 sata, dok od Amsterdama do Kuala Lumpura 11 sati i 45 minuta. Za popizdit'.
Ruta leta ide ovako:
Amsterdam - Berlin - Poljska - Ukrajina - Rusija - Kaspijsko more - Kazakhstan - Turkmenistan - Afganistan - Pakistan - Indija - Bengalski zaljev - Malezija.Na zagrebačkom aerodromu baba na check-in-u se iščuđuje kako to da ne treba viza za Maleziju. E pa ne treba.
Nakon uspješnog kratkog putovanja do Amsterdma, ukrcaj je u Boeing 744. Grdosija na 2 kata:Prijavih se na check-in-u te dobih 57 red sjedalo B. A to znači gornji kat, red lijevo, sredina. Prednost sjedala do prolaza na dugim letovima je to što kad želite otići na WC ili protegnuti noge ne morate dizati ostatak rulje koja sjedi do vas.
BTW - Amsterdamski aerodrom je ogroman. Ne znam zašto nije razvikan k'o Frankfurtski ili Heathrow.I tako se ja udobno smjestih u sjedalo, kad do mene dođe gospođa svojih cca 45+ godina.
"Are you English?" upita ona.
Jesam,... ovaj nisam, ja sam iz Rvacke (naravno na engleskom joj ja odgovorih). I tu bi moja greška: u narednih 5 minuta uspjela je ispričati da ona ide kćerki u Novi Zeland, da je iz Amsterdama, da ono da ovo..... Na svu sreću dođoše neke 2 babe koje zajedno putuju ali su dobile odvojene karte i ja se kao udobrovoljih i zamijenih se sa jednom koja imade mjesto do prozora red ispred. Nedaj Bože da sam ost'o s njom sjedit', do Kuala Lumpura bi vjerojatno saznao i kakav joj je bio zadnji ginekoliški pregled.
Prvo što upadne u oko kad ulazite u Malaysian Airways avion je to da su stjuardese (koje btw egzotično izgledaju) obučene u tradiocionalne haljine sa nekim cvjetićima. Hmmm... zamišljam kako bi to kod nas bilo da su naše stjuardese obučene kao snaše. A onda na svakom sjedalu ima mali LCD TV za ubit' dosadu na letu dugom 12 sati.Tu osim TV-a ima i radio, CD-ova i filmova (njih stotinjak), igrica (mali milion njih). Daljinski ujedno služi i kao igraća palica i telefon. A najatraktivniji feature je to što se on-line može pratiti ruta leta te vidjeti neki osnovni parametri kao što su trenutna brzina, duljina leta, vrijeme, temperatura, visina i puno toga još.Ili detaljnjijeMoguće je dobiti još raznolikih informacija ili pogledati još veće detalje, a jedan od zanimljivih je i pogled iz pilotske perspektive.

Iščitavanjem, evo nekih zanimljivosti:
- duljina leta 10.500 km
- najveća postignuta brzina aviona: 1033 km/h
- najveća visina leta: 11.300 m (na području iznad Afganistana i Pakistana) u odlasku, te 12.200 m na povratku preko Europskih zemalja.
- najniža temperatura zraka: -69 celzija (iznad Europe)

Nakon 12-ak sati leta (plus ona 2 do Amsterdama), napokon avion slijeće u Kuala Lumpur (u nastavku KL). Kada je avion sletio, prvo što primjećujem je razlika u temperaturi. Od slinavih Zagrebačkih 3°C, temperatura u KL je 30-ak. Klima tropska. Nema godišnjih doba. Uvijek je ljeto. Vremenska razlika je 7 sati. KL se nalazi svega 3° sjeverno od ekvatora


Kuala Lumpur aerodrom

Vjerojatno najljepši aerodrom na svijetu. 2005 i 2006 je proglašen najboljim aerodromom na svijetu.O njemu malo kasnije.
Nakon što se izađe iz aviona potrebno je sjesti u vlak i otići jednu stanicu do izlaza i prtljage. Ispunjavanje "imigration" listića je obavezno i treba ga se čuvati do izlaska iz zemlje. Na izlasku iz aerodroma ima jedan pult na kojem kupiš taxi kartu. Da i to je moguće jer je standardna cijena vožnje (o taxistima i načinu vožnje malo kasnije jer je to priča za sebe). Inače, taxi za vožnju od oko sat vremena po auto cesti (dakle vozi se brzo i dugo – cca 60 km) košta oko 135 kn. Primjerice za usporedbu: zagrebačkih 20-ak km ćete platiti 200 kn!


Društveno uređenje i povijest

Malezija je većinom Islamska zemlja. Oko 1400-te godine počinje utjecaj Islama. Zatim Portugalci osvajaju to područje 1511 i donose Kršćanstvo, a zatim su se izredali Nizozemci pa Britanci, a i Japanci su njome vladali u II svj. ratu. Nezavisnost je stekla 1957, pa se ove godine obilježava jubilej od 50 godina samostalnosti a to se može vidjeti po cijeloj zemlji.Malezija ima dosta nepraktičan kompromisni Ustav koji ju dijeli na devet regija od kojih nemaju sve isti status. Neke (Penang, Malacca, Sabah i Sarawak) su samo "regije", koji imaju postavljenog guvernera, a ostalih pet su sultanati kojima je vladar stalan iz nasljedne loze. Ovi sultani iz tih 5 regija međusobno biraju tko će biti Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, odnosno kralj. Jednom kad ga izaberu, on postavlja guvernere u ove preostale regije koje nisu sultanati. Trenutno je na vlasti dvanaesti kralj od stjecanja nezavisnosti, Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail, veliki rađa od Perlisa, međutim, njegova uloga je ceremonijalne prirode, pošto je vlast u rukama premijera koji je odgovoran parlamentu.

Malezijci su inače vrlo prijateljski nastrojen narod. Ako neko tvrdi da smo to mi, sere! Trebate vidjeti njih. Malezija ima šaroliko stanovništo i tako nešto je teško pronaći u ostatku svijeta. Ima ih 27 milijuna iako sam bio uvjeren da ih ima barem duplo više, jer kakve su zgrade za stanovanje. Izgledaju k'o Kineske, dakle 40-ak katova stambena zgrada.

Najbrojniji su Malajci. Oni su Islamske religije, a ima ih preko 50%. Drugi po populaciji su Kinezi, njih ima oko 25%. Treći po skupini su Indijci. Ima ih oko 7,2% a većinom su Hindu Tamilsi koji potječu sa juga Indije. Ostali su: Orang Asli, Ibanci, Badayuh-ci (zajedničkog naziva Dayak - ljudi s Bornea), ima nešto Arapa koji su pokupovali pola Kuala Lumpura i voze egzotične aute. Šarolika rulja. Nedostaju još samo Evoksi i Snorkijevci da popis bude potpun. Pa nije ni čudo da su rijetki oni koji su čuli za Croatiju. Kad veliš bivša Jugoslavija onda dobiješ još 1% koji zna otprilike gje smo. No zahvaljujući zadnjoj utakmici Engleska - Hrvatska znaju za nas. A šta mislite da im se prestavite kao npr. Slovenac ili Crnogorac?!?!?!? Ne da ne bi znali za njih već bi bilo identično kao da netko nama veli da je Orag Aslijac, a mi ne znamo odkuda je.

Valuta je Malezijski Ringgit, a tečaj je: 1 RM = 1,5 kuna, pa je vrlo jednostavno za raditi konverziju. Službeni jezik je Malayski a i Engleski svi znaju pričati.


Na putu do hotela i gradska jezgraUslijedilo je razgledavanja okoline širom otvorenih očiju. Ono što je upadljivo su autoceste. Autoceste su široke i ravne (ne baš k'o Nizozemske ili neše Hrvatske). Skoro da cesta od aerodroma do KL-a ima 4 trake u cijeloj dužini. E da, inače im se vozi lijevom stranom, a to je ostatak Britanskog trulog imperijalizma. Niti jedan auto nema grijanje (ne postoji ručica ili prekidač za grijanje), a ama baš svi imaju ugrađene klima uređaje. Zanimljivo je vidjeti ogromne stambene zgrade doslovce usred ničega, tj. usred džungle nagurane jedna do druge iako nemaju razloga za tako nešto. Megalomanski izgledaju, a u okolici niti nema škola, dućana ili bilo čega pametnijeg. Sam grad izgleda lijepo. Moderni poslovni neboderi niču.Na slici se vidi i TV toranj. Visok je 421 metar što ga čini petim najvišim telekomunikacijskim tornjem na svijetu (poslije CN towera u Kanadi, Ostakinskog u Rusiji, Oriental Perl u Kini i Borj-e Milanda u Iranu).


Hotel

Hotel ima 4 visoke zvjezdice. Noćenje košta oko 100 USD a za tu klasu je duplo jeftiniji nego sličan u Europskim gradovima (tu nećemo pribrojiti Paris ili London jer su van konkurencije što se tiče cijena). Usluga u hotelu je visoka, onako kao u Aziji ili Arapskim zemljama smatraju pod normalnim, a to je da te na svakom kutu opslužuju, dodvoravaju itd.... Naime, zanimljivo je da su slični hoteli u samom centru i po 80 USD, no ovaj ima u nazivu bussiness pa deru.Pogled na predvorje hotela:Na stropu hotela ima nacrtana strelica (kompas) koja pokazuje na Meku. A to znači Muslimanima gdje se trebaju pravilno okrenuti za molitve i klanjanje.Ostalo što odmah upadne u oči je WC školjka. Puna je vode.Ne, to nije začepljena WC školjka. To je kod njih normalno.
Hotel je prilagođen za svakoga (ako ste očekivali da je samo za Muslimane), pa ima i WC papira, alkohola, a u sobama se nalazi i Biblija. E da, vratimo se WC školjci: to što je napunjena vodom ima svojih prednosti. Ne može se ***** zalijepit na stjenku WC školjke pa nema potrebe za naknadnim čišćenjem ili posjedovanjem WC četke za ispiranje! Toga nema ovdje.
Pogled iz sobe:Panoramom dominira 310 metara visoka zgrada Telekom Malaysia. Trenutno je jedna od 30 najviših zgrada na svijetu.


Shopping-zi

KL je nadaleko poznat po svojim megalomanskim, high-standard uređenim kućama za shopping.Kako je sezona povećanog trošenja novaca, sve je uređeno u Božićnom stilu. Ustvari, oni Božić puno više doživljavaju nego mi sami. Predbožićno vrijeme se pretvorilo u grozničavo šopingiranje. A u dućanima ima svega i svačega. Tehnika je u prosjeku 25% jeftinija nego kod nas, a garderoba je još i više. Još ako je sniženje, eto raja za ovisnike. Cjenkanje uvijek dobro dođe. Negdje je i obavezno. Cjenka se i sa taxistima. Ako želite još jeftinije proći onda treba otići do China Towna. Cijene su nevjerojatne. Mogu se kupiti i savršene kopije Rolexa za manje od 100 USD, ako ste dovoljno uvjerljivi i ustrajni da ga kupite.
Shopping centara ima skoro u svakom kvartu, a neki dostižu i megalomanske veličine. Kao primjerice ova koji broji 10 katova, a svaki kat je ogroman.A onda slijedi simbol Kuala Lumpura i Malezije. Ladies and Gentleman:


Kuala Lumpur City Centre (KLCC) & Petronas Twin Towers

... ponos nacije.Ovo je jedno od onih stvari na svijetu koje su MUST SEE!Ima toliko dobrih slika Towersa, tako da bi ih najradije sve prikazao. Ako niste prelistajte sve slike sa gornje galerije (klikom na sliku iznad lijevo ili desno). Impresivno je slaba riječ.
Ne znam... nekako mi ove zastave djeluju Hitlerovski postavljene:Petronas Twin towers su sjedište Malezijske naftne kompanije Petronas. Petronas Towersi su najviši tornjevi blizanci na svijetu. A bili su i najviše zgrade na svijetu u razdoblju od 1998. do 2004. Visoki su 452 metra (sa antenom), krov je na visini od 410 m, dok je posljednji kat na visini od 375 metara. Imaju 88 katova, a ukupan broj liftova je 78. Trenutno od njih su viši Taipei 101 (508 m), te Sears Tower u Chicagu (527 m). Gradnja je trajala 6 godina tj. u razfoblju od 1992-1998.
Trenutni poredak njvećih svjetskih zgrada:To bi se uskoro moglo promijeniti jer su u izgradnji sljedeći: Shanghai World Finance Center koji će biti otprilike malo niži od Taipei 101, te Freedom Tower u New Yorku koji će biti nešto malo viši od Taipei 101, te Burj Dubai sa impresivnih 800+ metara!
Oblik zgrada simbolizira Islamski simbol (2 kvadrata, jedan siječe drugi). Arapski oktogon je na vrhu svakog tornja i dio je cijele forme.Zanimljivost prva: svaki od tornjeva je gradila druga kompanija!

Zanimljivost druga: jedan od tornjeva je imao nagib od "čak" 25 milimetara u odnosu na os, ali je to ispravljeno. Kako? Pojma nemam. Postoji dokumentarac o tome.

Čime li ga je izmjerilo?
Vanjski dio zgrade je tvore strukture od nehrđajućeg čelika te stakla.Dok je unutrašnjost izvedena na moderan način.Najatraktivniji "feature" Petronas tornjeva je most koji ih povezuje, a popularno se zove Skybridge.Skybridge tornjeve povezuje na 41. i 42. katu. Tj. ima dvije razine. Gornja razina služi za one koji rade u zgradi, dok donja služi za posjet javnosti/turistima. Most je na visini od 170 metara, a ukupno je dugačak 56 m. Nije fiksiran te se može poicati 25 cm u slučaju velikih vjetrova. Iako KL i nema neke prevelike vjetrove, najjači zabilježeni su puhali 60-ak km/h. Most inače ima funkciju spašavanja u slučaju opasnosti ako je jedan od tornjeva u banani. No to se nije dogodilo jer su tornjevi jednom kompletno evakuirani ito dan nakon 11.9. kad su srušeni oni u New Yorku. Na sreću bila je to lažna dojava.

Procedura rezervacije ulaznica
Ulaz je besplatan, ali se mora dosta rano doći po ulaznicu jer je dnevna količina ograničena: 1700 ljudi (first come - first served). Mi smo došli i stali u red u 8.30 kada se otvorila "blagajna (besplatna)", te smo čekali u dugačkom redu skoro 50 minuta. Slobodan termin je bio tek u 13.30 (termini su svakih 15 minuta). Kad uđeš unutra najprije postoji gledanje 8 minutnog filma o osnovnim informacijama te kratkog dokumentarca. Naravno dobiju se 3D naočale groznog izgleda. Nakon ogdledavanja filma, staje se u red ka sigurnosnom pregledu. Identičan je kao i na aerodromima.Dakle, potrebno je stviti sve đinđulije iz džepova u košarice, ruksake pod skener, a ti onda prolaziš ona vrata koja zuje. Nakon toga se ulazi u lift koji vozi 5-6 m/s. A to je brže od jednog kata po sekundi!Gornja slika pokazuje gumbiće u liftu. Pa ti nađi kat na kojem želiš ići.
BTW - ovo je najsterilniji lift koji sam ikad u životu vidio. Očekivao sam takodjer neku egzotiku koja bi pratila vanjske strukture i zanimljiv interijer zgrade. Penje se do 41 kata, a za to vrijeme je liftu potrebno svega 45 sekundi!
Posjet Skybridge-u je moguć od 9 a.m. do 5 p.m. osim ponedjeljka.
Svi liftovi su double-deckeri. Tj. na kat i staju dakle na svakom drugom katu. Time se povećava propusnost, a korisnici liftova tako pješice siđu ili se onda popnu na željeni kat. Liftovi su podijeljeni u nekoliko grupa, a nema mogućnosti da jedan vozi od vrha do dna nego su podijeljeni u nekoliko kategorija i mora se presjedati.
Unutar zgrade na 41. katu:

Unutar Skybridgea:Najprije teta na malay-english ispriča ukratko najbitnije zanimljivosti.Ovo je onaj gap od 25 cm koji služi za hod mosta. Naime svaki toranj se usljed potresa, vjetrova itd miče.Pogled i panorama sa mosta:Ovako izgleda ulaz u Towerse:Pogled na noseći stup i konstrukciju:Ispočetka je bilo zamišljeno da most visi na sajlama, ali se ubrzo odustalo od toga.

Zanimljivost treća: tornjevi su trebali biti izgrađeni 60 metara od ove lokacije, ali se ispostavilo da teren ne može izdržati toliku građevinu, pa su imali sreću da samo par desetaka metara teren odgovara.

Ima još pregršt zanimljivosti, ali bi o njima mogao pisati do sutra. Ajd' još jednu.

Zanimljivost četvrta: tijekom grmljavine izmedju antena se stvara električni luk, pa zato u tornjevima postoji posveta Nikoli Tesli.

No kako obični smrtnici mogu samo do 41 kata, mi smo otišli još i više. Popeli smo se na 71. kat (zahvaljujući to što radite ili ste radili u multinacionalnoj kompaniji koja zbog vlastitog ugleda ima ured u jednom od tornjeva na visokim katovima). Pogled kakav se odozgor pruža se teško može opisati.Pogled na most odozgo:Ulaz u poslovni dio tornja ide uz obavezno prilaganje putovnice, a takodjer se prolazi i stroga sigurnosna kontrola. Ipak, sterilan izgled lifta koji je namijenjen posjetu javnosti ovdje nije slučaj.
Ispod samih tornjeva se nalazi ogroman shopping centar čije su cijene zantno više od ostalih shopping centara, ali još uvijek niže od naših.A ovdje su zastupljene gotovo sve poznate svjetske robne marke.Oko Petronas Towersa nalazi se prekrasan KLCC park.Sa nizom fontana:I mnoštvom zanimljivosti
PutrajayaPutrajaya (čita se: Putrađaja) je administrativno središte Malezije. Tu su razna ministarstva i vladine pizdarije. Nalazi se na mjestu umjetnih jezera i vrlo lijepog prirodnog okoliša. Putrajaya se nalazi 30-ak km južno od Kuala Lumpura, a napravljena je 2005. Do 2012. planira se preseliti kompletna državna administracija iz KL-a. Nakon toga Putrajaya i službeno treba postati glavni grad Malezije. Inače, ovo je najveći projekt ikada rađen u Maleziji. Najzanimljivije građevine na tom mjestu su:

Putra džamija:Ulazak unutra nije dozvoljen ne-Muslimanima. Pa smo ostali uskraćeni za razgledavanje unutrašnjosti džamije. Žene obavezno moraju biti ogrnute. Muslimanke imaju plave halje, dok ne-Muslimanke imaju barbi roze. Ulaz u okolinu nije dozvoljen u obući tako da smo se morali izuti.Krasi je impresivni minaret visine 116 metara.Vele da je najviši u regiji.

Dataran Putra:300 metarski krug. Simbolizira regije Malazije, a na žalost nismo ga vidjeli u noći jer kombinacija svjetla i vode izgleda nevjerojatno. Nažalost, toliko je veliki da se sa zemlje teško vidi njegova veličanstvenost. Puno bolji pogled je iz vladinih zgrada.

Perdana Putra:Perdana Putra je glavna zgrada vlade. Tu su svi najvažniji. Kombinacija Islamske i Mogul arhitekture.

Souq:A sve se nalazi na jezeru koje je moguće obići tradicionalnim čamcem (istina na motorni pogon):Mostovi su zgodni, ali je većina kopija nekih već viđenih, tako da.... Umjetnina. Ostatak okolice:
Automobili, promet i taxi prijevoz

Kad smo kod automobila i prijevoza, osim što su gotovo većina automobila Protoni (visoka davanja na uvozne automobile - država brani domaću industriju), a ostatak su Japanski i Korejski. Europski modeli su nevjerojatno rijetki na cestama, a za par dana sam uspio vidjeti šačicu Volva i 3 Alfe Romeo, te nekoliko Mercedesa i BMW-ova i po jedan Audi Jaguar i Rolls-Royce, vjerojatno nekih biznismena i ekscentrika. Japanski modeli su oni za japansko tržište, a takvi se ne prodaju u Europi (nažalost, jer ima fantastičnih primjeraka). Benzin im je jako jeftin. Za dizele nisu ni čuli, a čudom se čude da kod nas osobni automobili voze na to "čudno" gorivo (rezervirano za traktore i kamione). Iako je benzin jeftin svi se voze na plin. Litra plina košta u prijevodu 1 kunu! Pa onda naša država tvrdi da Hrvatska ima prejeftin plin. Moš' mislit.Na gornjoj slici je cijena plina. 0,68 MR = 1 kn.
Obratite pažnju na zavjese u autobusu:Kao kod nas na kuhinjskim prozorima. I nije jedini. I ostali imaju identičan stil.
Inače, dosta su skloni sa tuningom tih svojih Protona. Osim Protona jedino što ćete zapaziti tunirano su i Honde. No, tuning dosta graniči sa pojmom ukusa, pa se nadju i ovakvi primjerci:Ako ste taman pomislili da je ovo jako gadno, pogledajte ovog sporckog modela. Ni Krapina style mu nije ravan:Ima još i gorih primjeraka, stim da nisam riskirao da mi objektiv kamere pukne od ružnoće. No, da ne bi pomislili da nemaju pojma o tuningu i šta su sportski auti, itekako imaju. Ipak su oni dofurali utrke Formule 1 u državu.Malezijci su majstori za stvaranje gužve. Gužvu stvore bez ikakvog razloga za to. Sve protiče mirno, odjednom svi nagrnu na istu ulicu i onda čep. Zanimljivi su im motoristi koji voze lude slalome izmedju automobila. A fora ih je vidjeti sa punom opremom: kaciga, nekakva jakna, naočale a na nogama japanke i zavrnute nogavice na hlačama.
Taxi prijevoz je priča za sebe. Doslovce.Iako sam se konstantno vozio taksijima niti jedan nije imao ispravne amortizere pa se auti ljuljaju po inače ravnim autocestama. Postoji nekoliko modela plaćanja taxija, a obično zavale cijenu kada vide stranca. Za Hrvatske pojmove (naročito Zagrebačke koji ima najskuplje taxi usluge na svijetu poslije Londonskih) je nejvjerojatno jeftino.

Cjenik:
- vremenski model: polazak košta 3 kune. I u to je uračunate prve dvije minute vožnje. Svakih 45 sekundi košta dodatnih 15 lipa. Ako je u taxiju više od 2 putnika onda zaračuna fixno još 15 lipa. I ako imaš kofer to je isto dodatnih 15 lipa fixno. To je ako računaju po vremenskim jedinicama.
- razdaljinski model: polazak košta 3 kune i tu su uračunata 2 kilometra. Svakih 150 metara košta dodatnih 15 lipa. Ako je u taxiju više od 2 putnika onda zaračuna fixno još 15 lipa. I ako imaš kofer to je isto dodatnih 15 lipa fixno.

Koju tarifu izabrati? Pa taksista je sam izabere ovisno kako proračuna da li su u gradu gužve ili se brzo stigne. Kako njemu paše. To je inače "best cases". Obično se pogode s tobom za fixnu cijenu koja je obično duplo skuplja od taximetra. A i nije uvijek slučaj da će te taksista povući jer njemu se baš neda voziti u tom smijeru. Oprez: nemojte napraviti kardinalnu grešku k'o ja. Unajmio sam taxi ispred Petronas Towersa i pogodio se na vožnju po taximetru i onda me ispalo 10 (slovima DESET) puta skuplje nego inače. 150 kn za 15 minuta vožnje. Pas mater! Taxista se opravdava da je to tarifa onih koji čekaju ispred Petronas Towersa. Dakle cijena vožnje ovisi i od mjesta gdje će vas pokupiti. Ovisno koliko je turistički ili poslovno razvikano. Hint: prošetajte 20 metara dalje i naići će ili čekati neki koji je 10 puta jeftiniji.
I da, cjenkanje je preporučljivo. Skine se i do 30% cijene.
Hint: nikada ne pružajte nekome novce lijevom rukom! To nije pristojno, a taxista vjerojatno ih neće niti uzeti. Jer lijeva ruka "nije dobra". Desnom rukom se jede, rukuje, daju novci. Lijevom rukom se pere guzica.


Batu CavesBatu Caves je lociran 13 km sjeverno od Kuala Lumpura. To je najveće Hinduističko svetište u Maleziji a služi za prinose žrtvi. Pa se često mogu vidjeti gadljivi prizori samoranjavanja i mučenja. Sastoji se od 3 glavna špilje i nekoliko manjih. Do vrha najveće vodi 272 uskih i strmih stepenica.Ispred svetišta se nalazi statua (pretpostavljam Son of Shiva) visoka skoro 43 metra koja se izrađivala 3 godine.Najveća špilja je 400 metara dugačka i 100 metara visoka. U njoj je glavni dio ceremonije. Do nje vode strme stepenice i teško se u jednom dahu popeti na njih.Unutar pećine su, eto, zanimljive stvarčice, te postoji još stepenica.Glavni dio:Svake godine se odvija ceremonija i slavljenje Subramaniama (Son of Shiva). I na tom mjestu zna doći i do 1.000.000 hodočasnika. Netreba niti napominjati da ima "kijamet" Hindu "prikaza":Na tom mjestu se nalaze deseci majmuna koje je moguće i hraniti a za to postoji mogućnost da se kupe banane i kikiriki specijalno za njih.Na vrhu špilje se nalaze otvori kroz koje ulazi svjetlost. Ustvari nekoliko je otvora pa sunce u različitom dobu dana obasjava različite "rekvizite".U sklopu Batu Cavesa se nalazi i "tamna špilja" Dark Caves. Ulaz:Nažalost nije mi se dalo ući unutra jer je potrebno iznajmiti vodiča a dobije se i šljem sa svjetiljkom. Tamo je toliko mračno da slike sa lošim blicem ružno ispadaju.
Na kraju pogled sa Cavesa:U krugu se nalaze razna čudesa i božanstva:Pa opet još toga:I naravno i tu je penjenje u cipelama zabranjeno.Pa sam se vrlo kratko zadržao na ovom mjestu jer mi se nije dalo tapkat u čarapama.


Bird Park (park ptica)

Ovo je najveći park ptica na svijetu.U parku se nalazi preko 3000 ptica podijeljenih na oko 200 vrsta. Neke od njih slobodno hodaju parkom među posjetitelje. Sam izgled parka je nešto što treba vidjeti. Fantastična priroda i vodopadi. Prostire se na 60 hektara. Službeno je otvoren 1991., a otvorila ga je sama Melezijska kraljica.Prelistaj galeriju na prethodnoj slici ako već nisi!

Odmah do vog parka se nalaze i ostali parkovi kao što su: park leptira, park orhideja, park ovoga, park onoga. No nije baš da se sve stigne obići, pa sam se uputio u park orhideja. U samom parku se nalazi i hram nacionalnom cvijetu. A to je Hibiscus (ne znam prijevod).Hram:
Noćni život

Mladi u KL-u žive pomodno. Noćni život se ni malo ne razlikuje od onog na zapadu ili čak i kod nas. Istina da imaju dvije velike ulice u kojima su diskoteke i kafići, ali tu je živo. Ima jako puno transvestita (ne baš kao u Njemačkoj), super komadi boy-girls. Cijena pića je visoka. No ako ima nekakav npr. Tekila party, onda se ista može popiti za 15 kn. Pivo im je jako skupo, a dodje oko 45 kn! Što se certificiranom testeru za pive iz raznih krajeva uopće ne sviđa. Postoje i jeftinije, ali onda nisu flaširane. Za pola litra ćete u tom slučaju platiti 15 kn. Dakle isto kao i u Hrvatskoj.Mi smo se nalili, a i 'ko bi u Hard Rock Caffe-u ostao normalan uz dobru muziku kao što je npr. "Said But True" od Metallice. Inače nemaju rock/metal klubova osim ovog jednog, pa su tu svi koji se tako osjećaju. Zanimljivo je vidjeti sve te baby facice koji žele izgledati opako pa slušaju metal.
BTW u ovom gradu sam popio najskuplju pivu u životu. 45 kn, a svega 0,3l.Budweiser, punjen u USA.
Posljednji dan boravka u Kuala Lumpuru posjetili smo poznati Sky Bar.Nalazi se u Traders Hotelu nasuprot Petronasa na 33. katu.Cijeli taj kat je otvoren, tj. nema prozora. Prozori nisu niti potrebni jer niti ima hladnoća niti vjetrova. Moram li napominjati da je ovo najljepše uređen hotel (po mom ukusu) u koji sam ikada ušao. Kič, inače svojstven većini hotela, ovdje ne postoji. Ako ću ikad u životu imati kuću i dosta prostora želim ga urediti na ovakav način. Sorry, bilo me sram unutra slikat'. Inače za ulaz u ovaj bar postoji dress code koji je Smart Casual. Ali ako si stranger, mogu ti pogledati kroz prste. Unutar njega se nalazi bazen.Primjetite desno od bazena da se možeš "razvaliti" dok pijuckaš omiljeni koktel:Budući da je sve otvoreno, tj. ne postoje prozori, pruža se veličanstven pogled na Petronase i uže gradsko područje.A panorama izgleda vrhunski čak i poslije 12h u noći kad se ugase svjetla.
Povratak kućiPovratak za Frankfurt. Ruta leta ide ovako:
Kuala Lumpur - Bengalski zaljev (malo je ruta skrenula na sjever zbog nevremena) – Indija – Pakistan – Afganistan – Iran – Turska - Crno more – Bugarska – Rumunjska – Mađarska – Austrija - Njemačka Frankfurt. Kuala Lumpur internacionalni aerodrom izgleda fantastično.Let traje 13 sati, tj. sat više nego u polasku. Možda je razlog tome što je ovaj puta drugačiji avion, tj. 3 motorac za razliku od 4-motorca i dvokatne grdosije na polasku. Ovaj puta najbrža postignuta brzina je iznosila oko 960 km/h, dok je prosjek bio oko 800 km/h. Radilo se o Boeing 727.Nakon obaveznog shopinga po duty free shopovima na Frankfurtskom aerodromu slijedi povratak u Zagreb. Detalj Frankfurtskog aerodroma:Komentar na trenutni izgled zagrebačkog aerodroma: SRAMOTA!

Eto toliko. Ostaje sada sjećanje na ugodno provedenih 8-9 dana i nada ka ponovnom odlasku.


Uživajte!
Selamat tinggal.
.:: MISHO ::.